Acil servisler alarm veriyor! Hastaneler ishal, bulantı ve kusma vakalarıyla dolup taşıyor

Acil servisler bugünlerde; ishal, bulantı, kusma ve yüksek ateş nedeniyle yapılan müracaatlarla dolup taşıyor. Bu tıp olaylarda önemli manada artış yaşanırken, uzun müddet hastalığı geçmeyen ve huzursuz olan yurttaşlar soluğu hastanelerde alıyor. 

Acil Servis Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, “Son bir aydır ishal olaylarında artış görüyoruz. Daha fazla hastanemize müracaat oluyor. Son bir ay içerisinde bu türlü bir artışla karşı karşıyayız” dedi. 

“ÇOĞU VİRAL HASTALIKLAR”

Prof. Dr. Ersin Aksay, “Çoğu hastamızın müracaat şikayeti ishal. Birtakım hastalarda; bulantı, kusma, ateş yüksekliği, ateşi yüksek olan hastalarda yaygın kas, kemik ağrısı, uzamış ishallerde sıvı kaybına bağlı yorgunluk, halsizlik ortaya çıkıyor. Bizim hastanemizde günde 20-30 olaya rastlıyoruz. Bunlar aslında virüs hastalıklarına bağlı, viral hastalıklara bağlı ortaya çıkıyor. Az bir kısmı bakteriyel, bir kısmı parazitsel enfeksiyonlar; lakin hasta bazında düşünürsek, bunlarda ileri inceleme, teknik yapmadan yalnızca hikayeye bakarak hangi etkenle enfekte olduklarını anlamamız nitekim güç; fakat birden fazla viral hastalıklar olduğunu söyleyebilirim” formunda konuştu. 

3-4 GÜNDEN FAZLA İSHAL SÜRERSE HASTANEYE BAŞVURMALI

Hastalık uzarsa bu bireylerin kesinlikle bir hastaneye başvurması gerektiğini söz eden Aksay, “Sistemik hastalığı olan ileri derecede yaşlı şahıslarda, ishali uzamış olan şahıslarda, kemoterapi alan bireylerde, diyabetik, böbrek yetmezliği olan bireylerde sıvı kayıplarına bağlı akut böbrek yetmezliği ortaya çıkabiliyor. Bu hasta kümelerinin kesinlikle sıhhat kuruluşlarına başvurması lazım. Bunun dışında ishal mühletinin uzadığı hadiseler; yani olağanda viral hastalıklarda ishal mühletini 2-3 günle sınırlarız ve 3-4 günden daha fazla sürüyorsa, ishalde kan varsa, ateşleri varsa, çok bulantı-kusmaya bağlı alımları azalmışsa bu hastanın kesinlikle tetkik edilmesi lazım” sözlerine yer verdi.

DIŞARIDAN YENİLEN YİYECEKLERE DİKKAT

Bu çeşit rahatsızlıkların nedenlerine ait bilgi veren Prof. Dr. Ersin Aksay, son olarak şöyle devam etti:
“Dışarıdan yenilen çiğ sebzelerde; yani salata tüketen her kişi de bunlar olabiliyor. Aile içerisinde rastgele bir bireyin enfekte olması durumunda, öteki şahıslara bulaş olabiliyor. O yüzden şu orta dikkat edilmesi gereken şey şu; dışarıdan yenilen yiyeceklere, bilhassa su kaynağından emin olmadığımız yerlerde yaş-sebze ve meyve tüketilmemesi, kümes hayvanlarıyla ilgili tüketilecek besinlerin vaktinde pişirdikten sonra tüketilmesi ve düzgün pişirilmesi gerekiyor. İshal olan bireylerde de el hijyenini çok değerli. Burada dikkat edilecek şey; hastaların sıvı tüketimini arttırması, bilhassa yağlı besinlerden kaçınması, sindirimi kolay besinlere yönlenmesi gerekir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir