Salgın 56 kişiyi öldürdü

Sudan Sağlık Bakanlığı, ülkede kolera salgınından ötürü hayatını kaybedenlerin sayısının 56’ya çıktığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kesele ve Gadarif eyaletlerinde 128 yeni kolera hadisesi kaydedildiği bilgisi paylaşıldı.

Açıklanan yeni hadiselerle birlikte toplam olay sayısının 1351’e çıktığı tabir edilen açıklamada, koleradan ötürü hayatını kaybedenlerin sayısının 56’ya yükseldiği belirtildi.

ÜLKE SELLERLE BOĞUŞUYOR

Öte yandan ülkede bu sene tesirli olan sağanaklar ve sellerden 18 eyaletin 10’unda 156 bin 995 kişinin etkilendiği aktarıldı.

Açıklamada, sellerden ötürü 16 bin 188 konutun büsbütün, 14 bin 99 meskenin ise kısmen çöktüğü kaydedildi.

Sudan’da temmuz ile ekim ayları ortasında tesirli olan yağmur devrinde yaşanan sel ve taşkınlar sonucu her yıl 100’den fazla kişi hayatını kaybediyor, on binlerce mesken, iş yeri ve tarım toprağı ziyan görüyor.

Savaşın sürdüğü Sudan’da, sıhhat sisteminin aktif bir formda çalışmadığı bu periyotta salgın hastalıkların yayılması, insanların hayatını daha çok zorlaştırıyor.

Sağlık Bakanlığı, 27 Ağustos’ta, hazirandan bu yana 10 eyalette çok yağışlar ve seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 138’e yükseldiğini bildirmişti.

KOLERA BELİRTİLERİ

Sadece 20 kolera enfeksiyonunun yaklaşık 1’i şiddetlidir ve enfekte olmuş şahısların yüksek bir yüzdesi hiçbir semptom göstermez. Semptomlar ortaya çıkarsa, maruziyetten 12 saat ile 5 gün sonra görülmeye başlar. Hafif yahut asemptomatik olanla şiddetli ortasında değişir.

Koleranın en kıymetli belirtisi şiddetli ishal ve kusmadır. Öbür belirtiler ise:

– Hastada morarma, karnın içe dönük hali, gözlerin içe çökmesi
– Karın ağrısı ve şişlik
– Ağızda kuruluk ve ses kısıklığı
– Nabzın çok süratli atması
– Teneffüs yetersizliği
– Bitkinlik ve inleme
– Tansiyon düşüklüğü

KOLERA NEDENLERİ

Kolera, yalnızca insanlarda görülme ihtimali olan bir hastalıktır. Kolera bakterileri, insan bedenine birden fazla vakit insan atıklarıyla kirlenmiş yiyecek yahut suyla girer. Kirlenmiş su kaynakları ile çok az temizlenmiş sebzeler, diğer bir enfeksiyon kaynağıdır. Ayrıyeten çiğ yahut büsbütün pişirilmemiş istiridye yahut yengeç üzere deniz mahsullerini tüketmek bir diğer nedendir.

KOLERA NASIL BULAŞIR?

Hastalık mikrop ile kirlenmiş su ve besinlerin yenmesi ile bulaşır. Kalabalık ve sanitasyonun bozuk olduğu ortamlar, hijyenik kuralların uygulanamadığı durumlar, pak su ve kanalizasyonun bozuk olduğu yerlerde salgınlar yapar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir